onsdag 29 juni 2011

Semestertider

Nu har äntligen semestern kommit. Kommer att gå ner i sparlåga och ladda batterierna inför kräftmånaderna augusti och septemper, då kommer det att provfiskas på flera håll i Dalarna, Värmland och Dalsland. Bloggen kommer även den att gå på sparlåga om det inte inträffar det något spännande under semestern. Då återkommer jag direkt.

Trevlig kräftsommar
Tomas

onsdag 22 juni 2011

Det var bättre förr - stämmer inte alltid!

En trevlig rapport från Dalarna. Fiskrättsägare har fått problem som de ville få klarhet i!!
Fiskerättsägarna vid ett vattendrag delar ut 100 "fiskelotter" längs vattendraget där man får fiska kräftor under en kväll i augusti. De får ha 5 mjärder/lott och man får ta med sig max 30 flodkräftor/lott med ett minimått på 10 cm. Nu undrar man om det är ok att öka antalet kräftor från 30 till 40 kräftor per lott, eftersom man får "hyfsat" med kräftor. Nu är den saken att med"hysat" menar de att vid flera av lotterna så snittar man 200 kräftor/5 mjärdar, vilket ger 40 kräftor per mjärde och natt, och då är kräftorna stora. Till saken hör att vattendraget blev drabbat av kräftpest 1994-1995. 1997-1998 startades en storskalig återintroduktion av flodkräftor, vilket uppenbarligen gett ett mycket gott resultat.
Enligt en fiskerättsägare är det nu bättre än det nånsisn varit - i det här fallet stämmer inte - Det var bättre förr.

Nyhetbrev -Astacus bevara och utveckla flodkräftbestånde i Sverige

Nu har det första Nyhetsbrevet för flodkräftor skickats till ca 300 fiskevårdsområdesföreningar i Dalsland, Värmland och Dalarna samt ill kommuner, Länsstyrelser, Naturvårdsverket och Fiskeriverket. I Nyhetsbrevet har vi bl.a skickat ut en enkät och en vädjan om att dokumentera det kommande kräftfisket. Förhoppningen är att enkäten skall vara en vägledande beskrivning av kräftans beståndsutveckling för 2011. Ta del av Nyhetsbrev och enkät på http://www.astacus.org/.

onsdag 15 juni 2011

Uppgradering av två kräftskötselområden








Jobbar med att uppgradera två kräftskötselområden i Bengtsfors kommun, Askesjö och Kesnacken. Beräknas vara klar inom kort. Ev. skall jag provfiska några av vattnen inom områdena under hösten. Först måste man ju ha tillstånd från fvof och fiskrättagaren. Under ca 10 år har utplanteringar av kräftyngel skett vilket det nu är dags att följa upp - spännande. Kräftynglen är ca 1,5 cm vid leverans som sker under juni-juli, redan efter första sommaren har de vuxit till 2-3 cm

måndag 13 juni 2011

Parasit på kräftor

Har nyss pratat med en kräftodlare som informerats om en kollega i södra Sverige vilket drabbadts av uppskattningsvis en 90 % minskning av flodkräftorna i hans dammar, högst troligt orsakat av parasiten Psorospermiun haecklei. Dödligheten gick förhållandevis snabbt och pågick under framförallt april-maj. Jag har själv noterat hög dödlighet i naturvatten med starka betånd med flodkräftor just under denna period, dvs i samband med att vattentemperaturen når 10-13 grader. Om ni vill läsa mer om parasiten kan man gå in på www.astacus.org och ladda hem en pdf under fliken Fakta Kräftor och sedan klickar ni på "Flodkräftans biologi". Inom kort kommer jag attlägga ut mer information om kräftors sjukdommar.
Någon mer som blivit drabbad av oförklarig hög dödlighet på sina kräftbestånd?

fredag 10 juni 2011

Uppstart av kräftbloggen



Hushållningssällskapet i Värmland drev under 2000-2007 Astacus-projektet i Värmland och Dalsland som ett Interreg-projekt. Projektet upphörde vid årsskiftet 2007-2008. Syftet med projektet var att bevara och utveckla bestånden med flodkräftor och att fiskerättsägare skall kunna fortsätta fiska flodkräftor på bra och stabila flodkräftbestånd i framtiden.



Den huvudsakliga uppgiften för Astacus-projektet var att stoppa den illegala utplanteringen med signalkräftor och därmed hindra spridningen av kräftpest. Det största verktyget för att lyckas med detta är – information.






Sedan 2008 har vi på HS i Värmland fortsatt arbetet med att vidareutveckla i Astacusprojektet men i mindre omfattning. Årligen söker vi medel från Naturvårdsverket, Länsstyrelser och Fiskeriverket för att kunna driva vidare arbetet med att bevara och utveckla flodkräftbestånden i Sverige. Jag agerar huvudsakligen i Värmland, Dalsland, Dalarna och även i Västmalnand. För att få mer information om projektet kan ni gå in på http://www.astacus.org/






Syftet med Kräftbloggen är att skapa ett diskussionsforum för att belysa flodkräftans situation och ge en nulägesbeskrinvning över hur arbetet med flodkräftorna fortskrider. Mer än gärna tar jeg emot synpunkter och information om postiva och negativa händelser som rör både flod-och signalkräftor.






Jag kommer kontinuerligt lägga in uppgifter och rön som jag stöter på. T ex idag fick jag en rapport från sjön Foxen, Årjängs kommun om att någon (människa) spridit de illegalt utplanterade signalkräftorna i Foxen, till områden runt Västra Fågelvik. Skall man jobba med att bevara och utveckla flodkräftbestånden måste man veta var signalkräftorna finns.






Vår hemsida (se ovan) utgör en källa för kunnskapsinhämtning, där hittar man rapporter, artiklar mm som berör de båda kräftarterna vi har i Sverige.



Återkommer så snart som möjligt när jag blir mer varm i kläderna i konsten att blogga på ett vettigt sätt.






tisdag 7 juni 2011

Nu startar vi denna unika kräftblogg där vi kommer att prata om kräftfrågor i olika avseende med fokus på flodkräftans framtid.