onsdag 5 oktober 2011

Nya uppgifter om illegala utplanteringar med signalkräftor i Värmland

Två nya illegala utplnateringar har inrapporterats. Vattendraget mellan Vålungen och Eldan, Säffle kommun vid Sillingsfors har blivit drabbat av en av en illegal utplantering av signalkräftor. Någon "idiot" har flyttat signalkräftor och lagt i en damm uppströms en kraftstation. En stor signalkräfta hade fastnat och dött i ett turbinintag. Uppströms i systemet har ett 3-årig projekt nyligen genomförts med att att plantera ut flodkräftor. Projektet har skett i samarbete mellan Långseruds fvof, Länsstyrelsen i Värmland och Hushållningssällskapet. Det positiva i detta fall är att det skiljer två dammar mellan kraftstationen och sjön Vålungen. Signalkräftor kan därmed inte av egen kraft sprida sig uppströms i systemet utan männskilg hjälp. Förhoppningsvis har inte detta skett.
Det andra vattnet finns i Storfors kommun,Östra Värmland. De östra delarna av Värmland är redan hårt drabbad av illegal utplanteringar med signalkräftor.
Tips om illegala utplanteringar med signalkräftor mottages tacksamt. För att bevara och utveckla flodkräftbestånden MÅSTE vi veta var signalkräftor befinner sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar