tisdag 31 juli 2012

Nu har det hänt igen!!

Än en gång har det hänt. En självutnämnd "kräftexpert" som planterat ut signalkräftor. Denna gång är det sjön Gimmen, belägen i Borlänge/Gagnef kommuner som drabbats.

Förr var Gimmen vida känt för sitt goda flodkräftbestånd och det fanns en mycket stor tradition kring kräftfisket. 2007 "försvann" flodkräftorna i Gimmen, högst troligt orsakat av kräftpest men det kunde aldrig konstateras. Det kunde heller aldrig konstateras hur en ev. kräftpest smittade sjön. Gimmens fvof har sedan flera år arbetat mycket aktivt med att återskapa flodkräftbeståndet. Omfattande provfisken har genomförts för att undersöka om det förekommer singalkräftor i sjön, för att undersöka om det pågår ett aktivt pestutbrott genomfördes sumpningar med flodkräftor. Omfattande informationsspridning har genomförts till boende och fritidshus i anslutning till sjön med syftet att hindra illegala utplanteringar med signalkräftor. Det har inte framkommit några tecken överhuvudtaget om att det skulle finnas signalkräftor i sjön. 2010 bildades "Kräftskötselområdet Gimmen". (Se http://www.astacus.org/ under fliken Dalarna). 2011 beviljades Gimmens fvof 250 000 kr för återintroduktion av flodkräftor. 2011 planterades kräftor för ca 85 000 kr och en ny utplantering var planerad under juli 2012. I juni hittade man några singnalkräftor. Man vet inte hur länge dessa funnits eller hur många signalkräftor som planterats ut.  Men nu finns en trolig förklaring till varför flodkräftorna försvann 2007, troligen har signalkräftorna funnits i Gimmen sedan före 2007 . Gimmens fvof har lagt ned mycket tid och engagemang för att återskapa flodkräftbeståndet. Den "självutnämnda kräftexperten"  som genomförde den illegala utplanteringen har förstört otroligt mycket för fiskerättsägarna i Gimmens fvof. All den tid och de pengar som lagts ned i projektet kan vara förlorade. Förhoppningarna ligger nu på att signalkräftor är få och att de dör ut av egen kraft. Fvof arbetar just nu med att skapa sig bättre översikt över var/när och hur många signalkräftor som planterades ut.

Via Gimmens fvof hemsida http://www.gimmenfvof.se/ under fliken aktuells kan man läsa följande meddelande:


Signalkräftor hittade i Gimmen



Gimmen har varit helt kräftfritt område under många år och vi har trots många provfisken inte hittat en enda kräfta. Sjön är ett kräftskötselområde där vi under ett antal år driver ett projekt för att återinplantera flodkräftan, en art som finns med på ”röda listan” över utrotningshotade arter. Projektet drivs och finansieras med pengar från Gimmens fvof tillsammans med länsstyrelse och fiskeriverk.

Nu i veckan har vi upptäckt att en olaglig inplantering har skett med signalkräfta, vi har funnit två exemplar av signalkräfta i en vik i Östersjödelen av sjön. Vi och länsstyrelsen har polisanmält händelsen och alla åtgärder är vidtagna för att utreda händelsen.

Vi kommer nu att fortsätta provfisket och även göra dykundersökningar. Den planerade fortsatta utplanteringen av flodkräfta har tillfälligt/permanent stoppats tills vi har en bättre översikt av läget. Tilltaget är förödande för sjöns fortsatta kräftfiske, många timmars ideellt arbete och hundratusentals kronor kan vara bortkastade och därtill kan framtida fiskinplantering påverkas betydligt i omfattning.

Vi vill gärna ha hjälp av alla omkring Gimmen att hålla öron och ögon öppna för vad som händer och vi är naturligtvis mycket intresserade av information om det som hänt, vet ni något så ring oss i fiskevårdsföreningen eller polismyndigheten och berätta.

Alla ni som har intresse av att Gimmen kan utvecklas som en sjö med flodkräftor är välkomna att provfiska så mycket ni vill och orkar, det enda vi från Gimmens fvof begär är att ni rapporterar eventuella resultat till oss.


Publicerat 7 juli 2012






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar