fredag 30 november 2012

Ny främmande kräftart hittad i Sverige!!

Nu har en ny kräftart, Marmorkräftankan (Procambarus fallax virginalis), hittats i Märstaån, Sigtuna kommun, norr om Stockholm. Var skall det sluta?? För att rädda flodkräftan har vi fullt upp med att stoppa signalkräftans spridning av kräftpesten i Sverige. Nu finns det ytterligare en främmande art. Nu gäller det att vara vaksam och uppmärksam om arten finns vid fler lokaler i Sverige.




Marmorkräftan är en ny främmande som bedöms som invasiv art som t.o.m. kan föröka sig via "jungfrufödsel". Det innebär att den inte behöver befruktas för att kunna föröka sig, det räcker med en individ för att få till ett helt bestånd. Marmorkräftan bedöms som att den kan konkurrera ut vår inhemska flodkräfta och signalkräftan. Den förökar sig väldigt snabbt samt har hög överlevnad. Man vet inte ännu säkert men högst troligt kan Marmorkräftankan bära på smittsamma sjukdomar, som kräftpest, och andra sjukdomar som vi inte har i våra vatten.

Marmorkräftan är ett tropiskt kräftdjur som har sitt ursprung i Madagaskar, där den är hotad. Med människans hjälp har den spritt sig till bland annat Tyskland, Österrike, Nederländerna, England, Italien samt Georgia och Florida i USA. Internationellt sett är marmorkräftan ett populärt husdjur och har spridits genom akvarie- och djurhandeln . I Sverige är det i dag olagligt att både föra in den till landet och hålla den levande.

Den klarar av att överleva på betydligt kallare breddgrader som här i Skandinavien. Den är också väldigt bra på att gräva ner sig i botten vilket gör att den kan skydda sig mot kylan där. Faktum är att den förökar sig snabbt vid ogynnsamma förutsättningarna varför den kan vara svår att utrota om den får fäste i våra vatten.



Läs hela artikel via
https://www.havochvatten.se/om-oss/press-och-media/visa-nyheter/visa-pressrelease.html?url=-290745163%2Fpressrelease%2Fview%2F817398

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar