tisdag 20 september 2011

Fiskutsättningar - ett stort hot mot flodkräftbestånd!!

De flesta känner till att kräftpest kan spridas via fuktiga redskap, båtar, kanoter mm. Detta är dock en mycket teoretisk spridningsväg. Kräftpestens sporer kan överleva i fuktig miljö under några dygn, det krävs dock x antal sporer för att smitta ned ett annat vatten eller t.o.m en flodkräfta. När en fiskutsättning sker släpps ofta 2-5 m2 med vatten ut i den nya lokalen. Detta medför att det är en mycket stor risk för spridning av smittat vatten dvs det finns sporer av kräftpesten i vattentanken med fisk. Det är en rejäl skillnad mellan ett fuktigt redskap eller en badbyxa och 2-5 m2 med vatten!
När kan en fiskodlare garantera att det inte förekommer smittat vatten i tanken med utsättningsfisk? Vet en fiskodlare om det förekommer signalkräftor i anslutning till sin fiskodling? Ifjol planterades Regnbåge i damm för ett Put & Take fiske. I dammen fanns flodkräftor, idag är dessa flodkräftor borta. Högst troligt blev dammen drabbat av pest och att den kom dit via fiskutsättningen. Det finns flera fiskodlingar som tar sitt vatten från sjöar med signalkräftor t ex fiskodlingen i Brattfors, Filipstads kommun, som är en kompensationsanläggning för bl.a Klarälvlax-öring samt Gullspångslax-öring och som drivs av Fortum.
Om ni har ett bestånd med flodkräftor i er sjö/vattendrag och funderar på att plantera ut fisk bör ni noga överväga detta. Är ni minsta osäker på om fiskodlaren kan garantera att det inte förekommer sporer efter kräftpesten i fisksodlingen bör ni avstå fiskutsättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar