onsdag 30 november 2011

WWF Fiskeguide har återigen inte förstått hotbilden mot flodkräftan!

Återigen har WWF placerat flodkräftan på "rött ljus". Detta betyder att WWF avråder konsumtion av dess arter. Motiveringen är enligt följande" Undvik dessa fiskar helt. De kommer från överfiskade bestånd och/eller är fångade eller odlade på ett sätt som skadar andra marina arter eller miljön".

Trots påtryckningar har WWF inte förstått att hotbilden mot flodkräftorna inte är fisket. Detta är mycket olyckligt eftersom utgångspunkten är ju att man vill värna om de hotade arterna. Men då måste rätt fakta belysas. Hotbilden mot flodkräftorna är de människor som flyttar de pestbärande signalkräftorna mellan olika vattensystem olagligt, dvs utan tillstånd från Länsstyrelsen. ATT DETTA SKALL VARA SÅ SVÅRT ATT FATTA!!

Jag uppmanar alla fiskerättsägare som innehar den ädla arten Flodkräfta att fortsätta fiska flodkräftorna och tjäna pengar (om det är möjligt) eller njuta av denna ädla vara, utan dåligt samvete. Tvärtom så är fisket efter flodkräftorna en förutsättning för artens överlevnad på sikt.

På WWF:s hemsida kan ni ta del av Fiskeguiden.

tisdag 29 november 2011

Hur ordnar vi flodkräftans framtid i Öresjö?

Så lyder kvällens tema den 8 december vid ett möte/föredrag som riktas till framförallt fiskerättsägarna i Öresjö, Trollhättan.

Öresjö fvof vill i samband med bildandet av ”Kräftskötselområdet Öresjö” bjuda in till en kväll för diskussion om flodkräftans framtid i Öresjö i samarbete med Institutionen för akvatiska resurser SLU Drottningholm och Hushållningssällskapet Värmland. Vilka hot och möjligheter finns? I takt med den illegala utplanteringen med signalkräftor är vi på väg att utrota vår inhemska flodkräfta. Hur kan vi stoppa det? Hur bevarar vi flodkräftan och hur utvecklar vi Öresjös kräftfiske på bästa sätt? Kvällens program är enligt följande:

Har flodkräftan en framtid i Sverige?Lennart Edsman, kräftforskare vid Sötvattenslaboratoriet Drottningholm, Institutionen för akvatiska resurser, SLU Aqua

Fiskeriverkets/SLUs provfisken och genetiska studier i Öresjö 2006 – 2011.Lennart Edsman

Var, när och hur har det satts ut flodkräftor i Öresjö?

Genomgång ”Kräftskötselområdet Öresjö” och dess förvaltningsplan Tomas Jansson, Hushållningssällskapet i Värmland

Finns det intresse bland fvof eller andra organisationer med att arrangera möte/föredrag med liknande tema så kontakta gärna mig. Vi kan diskuttera ett möjligt upplägg. Möten/föredrag är ett mycket bra tillfälle att sprida kunskap om flodkräftor och hur man bevarar och utvcklar sina flodkräftbestånd.

fredag 25 november 2011

Kraftig minskning av fångster av signalkräftor i sjön Trekanten, Stockholm

Innan sänglampan släcktes igår kväll läste jag min sons medlemstidning för SportFiskarna "Svenskt Fiske". Upptäckte en liten notis om att fisket efter signalkräftorna i sjön Trekanten, belägen i Stockholm, var väldigt skral i år. Har nu lyckats hitta fångsresultat perioden 2008 - 2011. Sjön provfiskas årligen med 50 mjärder (48 mjärdar 2011). Resultatet är faktiskt skrämmande. 2008 fångades totalt 421 kräftor (8,4 kräftor/mjärde och natt), 2009 166 kräftor ( 3,3 kräftor/mjärde och natt), 2010 156 kräftor (3,1 kräftor/mjärde och natt) och för 2011 39 kräftor (0,8 kräftor/mjärde och natt). Av dessa 39 kräftor var endast 2 stycken < 10 cm.

Vanligtvis brukar storleksfördelningen vara tvärtom i sjöar dvs det finns mer små kräftor än stora kräftor.

Vad händer med signalkräftorna??

Alla har väl hört hur bra det är med signalkräftor! eller?

Finns det flera erfarenheter från från fisket efter signalkräftor ute i Sverige? Diskuttera gärna med mig!

tisdag 15 november 2011

Bra möte om flodkräftor i Falun

Fiskerättsägare från Ryggens fvof och Vällans fvof, Uno Skog från Länsstyrelsen, Claes Svedberg ordf. i Gimmens fvof och jag hade en helkväll i flodkräftans tecken vid Lilltorpet alldeles intill Stor Vällans strand. Under fyra timmar pratade vi om flodkräftor. Bo Stintzing ordf. Vällans fvof och Lars Samuelsson ordf. Ryggens fvof berättade om deras situation och om flodkräftornas utveckling och en nulägesbeskrivning. Claes Svedberg berättade om deras arbete och erfarenheter med att bilda kräftskötselområde och vilken nytta de har haft av förvaltningsplanen när de sökte och beviljades 300 000:- i LONA-medel för bl.a. återintroduktion av flodkräftor i sjön Gimmen. Uno Skog redogjorde vilka möjligheter det finns att söka medel för olika åtgärder för att bevara och utveckla flodkräftor i ett fvof. Medan jag redogjorde om varför flodkräftor är ”Akut hotade”, vad är ett kräftskötselområde är, hur man bildar ett och vilken nytta fiskerättsägare och fvof har av en sådan samt om flodkräftans biologi.

Båda Vällans fvof och Ryggens fvof ställde sig mycket positiva till att bilda kräftskötselområden med syftet att bevara, återintroducera och utveckla fiskbara flodkräftbestånd. Nästa steg är att jag skickar in en ansökan till Länsstyrelsen för att söka medel för att omsätta idéerna i praktiken.

fredag 11 november 2011

Möte om flodkräftor i Falun

Måndag den 14 nov skall Vällans fvof, Ryggens fvof, Länsstyrelsen i Dalarna, Claes Svefberg från Gimmens fvof och Hushållningssällskapet i Värmland träffas i Falun för att prata om vilka möjligheter vi har för att bilda kräftskötselområden, bevara och utveckla fiskbara flodkräftbestånd mm. Vi får hoppas på stort intresse och att det är starten på ett bra samarbete, syftet är förstås att se till att det blir så bra flodkräftbestånd som möjligt i dessa fvof.

måndag 7 november 2011

Romsättning i mina dammar




Den 15 september på gick parning i mina dammar se nedersta bilden

Den 2 november var rommsättningen färdig och rommen har stelnat och honorna vågar sig ut ur sina bohålor i dammen. På bilderna ser ni två olika honor med olika kvalité på rommen. Den mindre av honorna (den till vänser) är endast 7-8 cm men har ändå en fin "romklase" av bra kvalité under stjärten. Honan till höger har en del skadade romkorn. Honorna kommer att putsa, syresätta sin "romklase" under hela vintern och fram till mitten av juni då rommen kommer att kläckas

Nya artiklar om flodkräftor i Sundsvall Tidning och Dagbladet

Artikel från Dagbladet "Kräftkontrol.." http://dagbladet.se/nyheter/ange/1.4054270-kraftkontroll

Artiklar från Sundsvall Tidning:
"Ljungan - ett unikt exempel på återinplantering"
http://st.nu/medelpad/ange/1.4064633-ljungan-ett-unikt-exempel-pa-aterinplantering

"Flodkräftan går bakåt i länet"
http://st.nu/medelpad/1.4064624-flodkraftan-gar-bakat-i-lanet