fredag 21 september 2012

Provfisket efter flodkräftor i Dalarna

Tyvärr har det intensiva fältarbetet medfört att det dröjt allt för länge mellan inläggen på bloggen. Skall försöka undvika detta i framöver.

Provfisket efter flodkräftor i ett vatten beläget i Dalarna blev förvånansvärt bra. Fiskerättsägarna har under en längre period varit oroliga över beståndsutvecklingen. Man fiskar en gång om året i samband med den tradiotinella kräftpremiären, dvs i början av augusti.

Provfisket skedde i början av september dvs en månad senare. Fisket skedde med 80 märdar fördelat mellan 16 länkar om fem mjärdar vardera. Flodkräftor fångades runt hela sjön, på vissa ställen var det riktigt bra. Det är väldigt kul att höra när en fiskerättsägare utbrister att "så har bra har det inte varit sedan 1960-talet". Som mest fick vi 24 kräftor i en mjärde och i flera mjärdar fick vi 7-8 kräftor per mjärde.

Fiskerättsägarna har således under många år fiskat alldeles för tidigt på säsongen, nästa år kommer de troligen att öppna för ytterligare en helg för fiske, men denna gång i början av september.



Jag återkommer lite senare när jag sammanställt rapportern, det visade sig att det förekom betydligt fler och större kräftor i anslutning till de ställen man genomfört biotopvård samt matat kräftor, vilket är mkt intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar