fredag 13 april 2012

Flodkräftan borde leva i "saltvatten"

Sitter och väntar på besked från Havs och Vattenmyndigheten ang. de medel vi sökt för att jobba vidare med flodkräftorna. Det har sökts betydligt mer medel än vad som finns tillgängligt.

Ser med avundsjuka ögon på en notis i dagens NWT där det framgår att EU satsar 23 miljoner kronor i ett internationellt forskningsprojekt om "havskräftor" med bland annat svenskt deltagande i form av Göteborgs universitet samt yrkesfiskare från Halland och Bohuslän. Fokus kommer att ligga på utveckling av agn och burar men också metoder för odling av små havskräftor. 5 miljoner kommer att användas av Göteborgs universitet.

Flodkräftan är på väg att utrotas och ändå är det hemskt svårt att hitta medel för att stävja detta. Hade flodkräftan levt i havet verkar det som om det hade satsas betydligt mer medel på att rädda arten från utrotning.

1 kommentar:

  1. Hade flodkreftan levt i havet [salt vatten] so hade det inte: 1. varit en flodkrefta utan en vanartig havskrefta...vilka drommar man har ibland???
    johanpublisher@gmail.com

    De svenska krefvattnen er forstorda totalt och den nobla stora feta kottiga svenska flokreftan ..svart is skal och red i koket finns bara i Dalsland..som best.

    SvaraRadera