tisdag 30 oktober 2012

Årets kräftfiske i Noret, Vansbro kommun, blev en succé

Årets kräftfiske i vattendraget Noret, Vansbro kommun, blev riktigt bra. Man sålde 140 kräftfiskekort som tillåter att man får fiska med 5 mjärdar och fiska upp max 30 kräftor som är större än 10 cm. Man fiskar på en sträcka av ca 5 km.

Samtaliga 140 fiskare uppfyllde sin kvot om 30 kräftor > 10 cm, resten släpptes tillbaks. Totalt fiskades 4200 stycken kräftor upp ur Noret. Om vi utgår från att medellängden av de fångade kräftorna uppgick till 11 cm, som väger ca 40 g gav detta 168 kg flodkräftor. Värdet av den de fångade kräftorna kan uppskattas till ca 85 000 kr vid en försäljning. Noret är med andra ord mycket värdefullt.

Nu var faktiskt fångsterna så pass bra att mer eller mindra alla fick mer än de 30 tillåtna, vissa fick 150 kräftor vilket ger resultatet 30 kräftor per bur och natt.

Arne Östlund var mycket nöjd med årets aktivitet och det blev en stor och uppskattad folkfest för befolkningen i byggden. Ett mycket bra arbetssätt för att bevara och utveckla flodkräftan.

Noret mynnar i Daläven vilket har signalkräftor. Signalkräftorna kan dock inte av egen kraft vandra upp i Noret pga av en kraftverksdamm i direktanslutning till Norets mynning i Dalälven. Hur nära signalkräftorna är Norets mynning är oklart, ett provfiske med 25 mjärdar nedströms Norets mynning gav 0 signalkräftor. BRA för Noret.

Det arbete Arne Östlund m fl.  lägger ned på att arrangera ett kräftfiske för ortsbefolkning kring Noret är en mycket bra arbetsmetod för att hindra att någon "idiot" flyttar signalkräftor in i Norets avrinnigsområde dvs förbi kraftstationen. Det finns ingen bland ortsbefolkningen som vill få denna kräftkväll förstörd pga att en vettvilling förstör för dem. Nu är hela byn engagerad och bevakar sitt vatten och sprider information om flodkräftan och dess möjligheter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar