fredag 5 oktober 2012

Två dagars inventering med vattenkikare

Har de två senaste dagarna inventerat förekomst av flodkräftor med vattenkikare. Den ena inventeringen gällde ett vattendrag i Eda kommun där man tidigare genomfört ett standardiserat provfiske med mjärdar och inte fått en enda kräfta trots att man påträffat kräftor 2011. I samma system genomfördes tidigare i år ett stort utplanteringsprojekt med flodkräftor. Man blev förståss oroliga över vad som hänt. Men med vattenkikaren kunde jag konstatera att flodkräftorna finns kvar och var pigga och livliga. Det finns ännu inga stora mängder men de finns kvar, förhoppningsvis kommer beståndet öka betydligt under de kommande åren. Med detta vill jag poängtera att vanliga provfisken kan ge missvisande information om förekomst av kräftor, framförallt när det gäller flodkräftor. Ibland är flodkräftorna helt enkelt inte "hungriga" och vill därmed inte gå in i en mjärde. Med en vattenkikare kan man med ett vant öga hitta kräftor i alla storlekar, allt från årsynglet upp till "pensionärerna".

Väldigt fina miljöer för både kräftor och öring i det aktuella vattendraget men det är förvånansvärt klent bestånd av båda arterna. Trolig orsak är flottledsrensningar som genomfördes i stor skala under 1950-talet. Dvs stor sten mm ligger på land istället för i vattendraget.


Det andra området som inventerades var bl.a inflödet till Vålungen, Säffle kommun.  För några år sedan genomfördes ett utplanteringsprojekt i ett samarbete mellan V.a Långseruds fvof, Länsstyrelsen i Värmland och Hushållningssällskapet i Värmland med att plantera ut flodkräftor bl.a vid en lokal i sjön Vålungen. 2011 framkom det uppgifter att någon illegalt planterat ut signalkräftor nedströms utloppet ut Vålungen dock nedströms ett definitivt vandringshinder. Man blev förstås mycket orolig om något "ljushuvud" även olagligen planterat ut signaler direkt i sjön Vålungen och på så sätt äventyra återintroduktionen.

Ett provfiske 2012 med totalt 21 mjärdar fördelat i Vålungen påvisade på noll kräftor. Ett fåtal mjärdar placerades även i direkt anslutning till den lokal där återintrodkutionen genomfördes. Hade utplanteringen förstörts pga av att en människa illegalt planterat ut signalkräftor i Vålungen?

Med vattenkikaren börjde jag leta flodkräftor, inte trevligt att ha hål i vadarbyxorna denna årstid. Men det kvittar när man hittar flodkräftor. Jag hittade flodkräftor på samtliga utsättningslokaler vilket var mycket glädjande.

2013 bör man dock genomföra ett provfiske med 80-100 mjärder i de nedre delarna av Vålungen för att undersöka om någon planterat ut signaler direkt i sjön samt följa signalkräftans nedströms Vålungens utlopp. Men i dagsläget (om signalerna är nedströms vandringshindret) kan inte dessa påverka beståndet med flodkräftor i de övre delarna av Vålungen.




Årsyngel av en flodkräftor. Återintroduktionen skedde mellan 2008-2010 med utplantering av yngel. Nu sker reproduktion på i lokalen, den största kräftan som hittades var en hona på ca 10 cm.

Med en vattenkikare kan man även hitta spår efter kräftor, i detta fall ett bohål. Då vet man att kräftorna finns på plats men inte vill visa sig.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar