måndag 1 oktober 2012

Ca 12 000 besökare under två dagar....

Men kanske inte riktigt alla besökte vår monter. men många var det. Mycket "kräftprat" blev det. Jag och Eva pratade kräftor från kl. 10.00 till 17.00 mer eller mindre konstant under lördagen och mellan 15.00 till 17.00 under fredagen. Våra två akvarier med flodkräftor fångade stor uppmärksamhet. Många modiga barn fick chansen att klappa en flodkräfta på ryggen och till deras stora förtjusning blev det än roligare när en kräfta fick ett rejält tag på våra fingrar.


En nyfiken ung herre som tittar på flodkräftorna
 Vi sålde ca 10 kr flodkräftor, dessa var mycket goda och uppskattade. Kommentarerna på smaken var bl.a "nu kan man inte äta andra kräftor efter att smakat på "äkta" kräftor dvs flodkräftor" eller "flodkräftor har jag inte ätit på 60 år!".  Flera ville ha kontaktuppgifter på odlaren, dvs Sjönnebolskräftan. Planeringen inför kräftskivan 2013 är redan igång hos vissa.

Eva redo att sälja flodkräftor
Vi har fått se hur vissa äter kräftor för första gången. En person åt en flodkräfta som om det vore en "varm korv" med skalet på!! Det var en lite annorlunda upplevelse.

Många av kommentarerna var "Tänk så mycket flodkräftor vi fiskade när jag var liten (ofta 40-talister), det fanns hur mycket som helst", och nu är de borta eller att det numera finns signalkräftor.

En annan kommentar var "Vi har fiskat kräftor i Vättern, är det flodkräftor vi fiskat?" Vissa har ingen aning om att det finns två olika arter! Hur vanligt är det att många av dessa "kräftor" hamnat i andra sjöar eller vattendrag i tron att det bara finns en art!.

Andra kommentarer var att "oj vad kul, jag har inte sett en flodkräfta sedan jag var liten", personerna var ofta mellan 60 - 80 år!

Nöjda är vi efter helgen, mycket informationsmaterial har vi fått dela ut och pratat med många människor i olika åldrar. Hur många gånger vi har sagt att "Den absolut största hotet mot flodkräftorna är människor som flyttar signalkräftor mellan olika vatten" har vi ingen aning om, men många gånger blev det. Glädjande nog var det många som var intresserade av att fråga om varför man skall äta flodkräftor och på sätt vara med att att hindra flodkräftan från utrotning.


Eva  visar en "levande flodkräfta".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar