torsdag 15 december 2011

Film om hur kräftfisket gick till i Värmland 1923

Känner i ni igen fiskesättet? Det har inte hänt så mycket på ca 90 år, i alla fall hur man fiskar. Det anmärningsvärda är att man fiskar på den "Akut hotade" arten Flodkräfta. Det skall man inte göra enligt WWF. Ok 1923 kanske det inte var så faligt men 2011 är det ett hot. Jag har ännu inte fått något svar från WWF (ang e-posten jag skickade till dem) vilket jag säkert inte kommer att göra heller. Därför jobbar vi tillsammens vidare med att bevara och utveckla flodkräftorna i Sverige, med fokus på rätt hotbild - illegala utplantering med signalkräftor.

Filmen är ett lysande exempel på att det inte är fisket som utgör hotet mot flodkräftan. Filmen spelades in vid Lersjön i Filipstad. Idag, 2011, kan man inte fiska flodkräftor i Lersjön. Det beror inte att människorna på filmen fiskade slut på flodkräftorna utan att det där idag förekommer signalkräftor som någon illegalt planterat ut. De allra flesta sjöarna runt Filipstad och i östra Värmland har idag illeglat utplanterade signalkräftor. I detta område fanns stora traditioner kring kräftfisket, framförallt tjuvfisket var en bred sport. Fisket tillhörde till stor del skogsbolag och bruksherrarna.

Klicka in på länken för en stunds nostalgi. Det är faktiskt två "Akut hotade" arter man fiskar på i filminslaget - Flodkräfta och Ål.
http://www.filmarkivet.se/sv/Sok/?q=kr%C3%A4ftor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar