fredag 2 december 2011

Brev till WWF Inger Näslund, expert fiskefrågor WWF

Ibland blir det fel. WWF värnar om flodkräftan vilket är myket bra. Men WWF har missuppfattat vilket hot som föreligger mot flodkräftan. Följande brev har skickats till Inger Näslund och Marie Vonzeipel, WWF.

"Jag tycker det är hemskt olyckligt att WWF återigen återupprepar det stora och felaktiga beslutet från ifjol med att placera flodkräftan under ”Rött ljus”. WWF för fram fel budskap i arbetet med att bevara och utveckla flodkräftan i Sverige och gör det mycket svårare för oss som aktivt jobbar med att bevara flodkräftan i Sverige. Hushållningssällskapet, WWF, Länsstyrelser, Naturvårdsverket, SLU, HAV, Universeum i Göteborg mm. arbetar efter samma mål, dvs bevara och utveckla flodkräftbestånden. Varför då inte tillsammans göra detta? Vi vet efter många års erfarenhet vilken hotbild som föreligger mot flodkräftorna. Orsaken till varför flodkräftan är ”Akut hotad” i Sverige är INTE fisket utan att människor illegalt flyttar signalkräftor (som alltid är bärare av kräftpest) mellan olika vattensystem. T ex kan vi se att de fria fiskat i Vättern har varit förödande för flodkräftorna i Värmland. Människor har tagit med sig 100 000-tals signalkräftor bara från Vättern under senaste 10 års perioden och spridit dem till olika vattendrag i Sverige, på så sätt sprids en löpeld av kräftpest över landet som även permanenteras. T ex vet jag att vid ett tillfälle har en person fraktat 8 000 stycken signalkräftor från Vättern, utan tillstånd från Länsstyrelsen, och planterat ut dem i Mellan Fryken i Värmland. Detta har medfört att personer därefter i sin tur har flyttat signalkräftor från Mellan Fryken till angränsande vatten som har (numera har haft) goda flodkräftbestånd. Detta pågår kontinuerligt runt omkring i Sverige. Orsakerna till varför människor illegalt flyttar signalkräftor grundar sig på en mängd olika felaktiga myter om signalkräftans förträfflighet, besök kräftmytkrossaren www.krafta.nu för mer information.

För att vi skall lyckas hindra flodkräftan från att på sikt ”utrotas” måste vi tillsammans föra fram rätt budskap om varför flodkräftan är den situation den är idag. Vi har inte råd att föra ut felaktiga uppgifter till den breda allmänheten, framförallt inte från en sådan stor organisation ni är och den tyngd ni utgör. Låt oss tillsammans föra ut rätt budskap.

Återigen hänvisar jag till vår hemsida www.astacus.org och vår nya kräftblogg www.kräftbloggaren.se för information om flodkräftor.

Ett reportage om flodkräftor och om orsakerna till varför den är ”Akut hotad” i Sverige (och övriga Europa) i er tidning vore önskvärt, hoppas att ni finner ett intresse i detta. Flodkräftor är en art som människor verkligen tar till sig och kan agera som inkörsport till naturvårdsfrågor som berör vatten.

Återigen står jag till förfogande om ni har frågor om flodkräftorna.

Mvh och trevlig helg

Tomas Jansson – Hushållningssällskapet i Värmland"

1 kommentar:

  1. Bra jobbat Tomas. Hoppas att de lyssnar på detta och tar detta till sig. Vill du ha stöd från norr så är det bara att du säger till...

    Peter Lundström

    SvaraRadera