fredag 24 augusti 2012

Uppföljning av en illegal utsättning med signalkräftor efter ca 15 år

Sedan ca 15 år sedan finns det illegalt utplanterade signalkräftor i Högsäterälven, Skillingmark, Eda kommun, ca 700 m från Norska gränsen. Utplanteringsplatsen var vid en träbro ca 100 m uppströms mynningen i Nordsjön. Signalkräftorna har vi tillsammans med norrmän följt noggrant under flertalet år och fiskerättsägare har lagt ned mycket tid på att försöka fiska bort signalkräftorna. Elfisken, provfisken och dykinventeringar har varit några åtgärder. På den norska sidan fanns tills för 3 år sedan ett av Norges bästa flodkräftvatten. Det har sumpats flodkräftor i anslutning till träbron.

Under perioden 2005 - 2009 följde vi utvecklingen noga. Bl. a anlades Nordens (Världens) första vandringshinder för kräftor i Högsäterälven, som bekostades av norska medel och anlades på svensk mark - ett unikt sammarbetsprojekt. Norrmännen ville till varje pris hindra att signalkräftor skulle kunna vandra in i Norge av egen kraft.


Under perioden 2005 - 2009 ökade inte signalkräftorna i antal, totalt fiskades det upp ca 100 - 150 signalkräftor under fyra år. De spreds sig väldigt lite, uppströms vandrade de endast 50 - 75 m och nedströms gick de ca 200 m nedströms och ut till en lokal i Nordsjön ( i nära anslutning till Högsäterälvens mynning).

Sedan 2009 har det inte gjorts några provfisken för att följa upp beståndsutvecklingen. Under veckan genomfördes ett provfiske för att undersöka om signalkräftorna spridit sig och ökat i antal. 60 mjärdar placerades i älven och i Nordsjön i anslutning till de platser där man påträffat signalkräftor tidigare.

Resultatet blev NOLL kräftor i älven och SEX kräftor vid en lokal i Nordsjön där de påträffats tidigare. Men andra ord har det inte hänt mycket överhuvudtaget, man hoppas att singalkräftorna skall dö ut och att flodkräftorna återigen kan återintroduceras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar