onsdag 28 december 2011

Forskare vill ha hotad kräfta på bordet

Så lyder Sydsvenskans artikel om SLU pressmeddelande från igår ang att WWF satt rött ljus på flodkräftan

http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1595875/Forskare-vill-ha-hotad-krafta-pa-bordet.html

tisdag 27 december 2011

Pressmeddelande från SLU ”Fortsatt fiske bara bra för bevarandet av flodkräftan”

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/sveriges_lantbruksuniversitet__slu/pressrelease/view/fortsatt-fiske-bara-bra-foer-bevarandet-av-flodkraeftan-718980

Nu svarar Sveriges lantbruksuniversitet, SLU på WWF konsummentguide om rött ljus på flodkräftor. Ta del av pressmedelandet ovan.

Förhoppningsvis tar WWF till sig uppgifterna från Institutionen för akvatiska resurser, SLU och dess synpunkter och ändrar i guiden. WWF har ju samma målsättning som vad vi har, nämligen att bevara och utveckla flodkräftan i Sverige (får vi hoppas).

Färre kräftor i Väsman, Ludvika

Ta del av ytterligare nedgångar i signalkräftbestånd i Dalarna - vad händer med signalkräftorna?

Signalkräftan är bättre än flodkräftan, brukar man få höra?? En uppmaning -stoppa den illegala utplanteringen med dessa signalkräftor.

Läs artikel i dt (Dalarnas Tidning)


http://www.dt.se/nyheter/ludvika/1.4200988-farre-kraftor-i-vasman

Blöt jul för min dammodling iår


Årets jul är verkligen annorlunda för mina dammar jämfört med 2010.
Isen har sedan en tid lagts sig på dammarna och det återkommande regnandet medför till att jag har en kontinuerlig tillförsel av vatten. Detta betyder att dammarna syresätts. Jämför jag med den stränga vintern 2010/2011, då inte en droppe vatten tillfördes under perioden mitten av november till mitten av april, är det en stor skillnad. Då var jag mycket orolig att kräftorna skulle drabbas av syrebrist, men det gick mycket bra. I år har jag haft en frodig undervattensvegetation som under ”isperioden” skall brytas ned vilket kräver mycket syre. För en kräftodlare är denna period en ”akilleshäl”, många odlare syresätter sina dammar med huvudsyftet att cirkulera sina dammar med olika pumpar, dessa möjligheter har inte jag utan jag får förlita mig på att dammarna klarar sig själva. När våren kommer och isen släpper visar det sig hur kräftorna har klarat vintern.

Jag kalkar tillflödet för att kompensera ev. "surchockar".

lördag 24 december 2011

onsdag 21 december 2011

Återigen kraftiga nedgångar av signalkräftbestånd i Dalarna

Denna gång är det sjöar i anslutning till Smedjebacken i Dalarna som har drabbats av kraftiga nedgångar i sitt signalkräftbestånd. På 2 år har fångsterna gått ned från ca 130 kräftor per fiskerättsägare 2009 till i snitt 65 kräftor 2011. En nedgång på ca 50 % under två år, man vet ej orsaken till nedgångerna. Läs mer i artikeln från Dalarnas Tidning.

http://www.dt.se/nyheter/smedjeb/1.4189774-kraftor-allt-farre-fiske-stoppas?m=print

SLU hemsida för Kräftor och Kräftfiske

http://www.slu.se/sv/fakulteter/akvatiska-resurser/radgivning/kraftor-och-kraftfiske/

är SLU, Institutionen för akvatiska resurser (F.d Fiskeriverket) hemsida för KRÄFTOR OCH KRÄFTISKE - besök hemsidan för att ta del av aktuell kräftinformation.

Risknivåer för kräftpestspridning



Förhoppningsvis går det att urskilja diagrammet ovan.

SLU har graderat riskerna med kräftpestspridning mellan olika vattendrag. Punkt 1 och den viktigaste spridningskällan kommer via signalkräftor (kroniskt smittade) samt smittade flodkräftor (vilket var den vanligaste pestspridningsvägen innan signalkräftorna kom till Sverige under 1960-talet).

Som ni ser är punkterna 1 - 4 orsakade av människor medan punkt 5 fåglar och däggdjur har en mycket liten betydelse för spridning av kräftpesten.

Punkt 1 innebär huvudsakligen att människors olagligen flyttar signalkräftor mellan olika vattensystem.

Eftersom de viktigaste sprindningsvägarna är orsakade av människor har vi mjölighet att stoppa kräftpestspridningen. Det verktyg vi har till förfogande för att lyckas är INFORMATION. Detta måste vi hjälpas åt med.

Har regeringen har tagit efter "Kräftmytkrossaren"?

Måndag den 19 december lanserade integrationsminister Erik Ullenhag en ny webbsida på regeringen.se. 13 nätmyter om invandrare och minoriteter skall "krossas".

Har Erik fått sin idé om att krossa myter från "Kräftmytkrossaren", mån tro? Fiskeriveket, numera SLU Instutionen för Akvatiska resurser, var först att lansera en "mytkrossare" - Kräftmytkrossaren. Inom kort kommer kräftmytkrossaren uppgraderas med filmsnuttar, artiklar om kräftor mm. Besök sidan för att sudda bort en massa osanningar om framförallt signalkräftans "förträfflighet".

Ett förtydligande: Kräftmytkrossaren berör endast flod- och signalkräftor. Förhoppningsvis slipper Kräftmytkrossaren jmf med regeringens mytkrossare att bli anmäld till KU.

Besök den på www.krafta.nu

torsdag 15 december 2011

Film om hur kräftfisket gick till i Värmland 1923

Känner i ni igen fiskesättet? Det har inte hänt så mycket på ca 90 år, i alla fall hur man fiskar. Det anmärningsvärda är att man fiskar på den "Akut hotade" arten Flodkräfta. Det skall man inte göra enligt WWF. Ok 1923 kanske det inte var så faligt men 2011 är det ett hot. Jag har ännu inte fått något svar från WWF (ang e-posten jag skickade till dem) vilket jag säkert inte kommer att göra heller. Därför jobbar vi tillsammens vidare med att bevara och utveckla flodkräftorna i Sverige, med fokus på rätt hotbild - illegala utplantering med signalkräftor.

Filmen är ett lysande exempel på att det inte är fisket som utgör hotet mot flodkräftan. Filmen spelades in vid Lersjön i Filipstad. Idag, 2011, kan man inte fiska flodkräftor i Lersjön. Det beror inte att människorna på filmen fiskade slut på flodkräftorna utan att det där idag förekommer signalkräftor som någon illegalt planterat ut. De allra flesta sjöarna runt Filipstad och i östra Värmland har idag illeglat utplanterade signalkräftor. I detta område fanns stora traditioner kring kräftfisket, framförallt tjuvfisket var en bred sport. Fisket tillhörde till stor del skogsbolag och bruksherrarna.

Klicka in på länken för en stunds nostalgi. Det är faktiskt två "Akut hotade" arter man fiskar på i filminslaget - Flodkräfta och Ål.
http://www.filmarkivet.se/sv/Sok/?q=kr%C3%A4ftor

fredag 9 december 2011

Hur ordnar vi flodkräftans framtid i Öresjö?



Detta diskuterades vid Kyrkans gård vid Gräsviken, Trollhättan, på torsdagskvällen. 25 personer trotsade vädergudarna (åska och snöstorm!!) och lyssnade på Lennart Edsman, Institutionen för akvatiska resurser, SLU aqua om flodkräftans framtid i Sverige samt redogörelse över det provfiske man genomfört i Öresjö sedan 2006.

Därefter diskuterades utkastet av Kräftskötselområdet Öresjö, under kvällen framkom nya och viktiga uppgifter över flodkräftans historiska utveckling i sjön. Förutan fiskerättsägare fanns även representanter från Sportfiskarna Trollhättan och Miljöförvaltningen, Trollhättan stad.

Det var en bra kväll med många bra diskussioner och frågor. Jag kommer att justera kräftskötselområdet enligt den information som framkom under kvällen och därefter skall Öresjö fvof godkänna kräftskötselområdet med dess förvaltningsplan. Förvaltningsplanen kommer att bli ett viktigt underlag i samband med kommunens planer på att göra Örsjö till ett badparadis. Kräftskötselområdet kommer när den är klar att vara tillgänglig på vår hemsida www.astacus.org

fredag 2 december 2011

Brev till WWF Inger Näslund, expert fiskefrågor WWF

Ibland blir det fel. WWF värnar om flodkräftan vilket är myket bra. Men WWF har missuppfattat vilket hot som föreligger mot flodkräftan. Följande brev har skickats till Inger Näslund och Marie Vonzeipel, WWF.

"Jag tycker det är hemskt olyckligt att WWF återigen återupprepar det stora och felaktiga beslutet från ifjol med att placera flodkräftan under ”Rött ljus”. WWF för fram fel budskap i arbetet med att bevara och utveckla flodkräftan i Sverige och gör det mycket svårare för oss som aktivt jobbar med att bevara flodkräftan i Sverige. Hushållningssällskapet, WWF, Länsstyrelser, Naturvårdsverket, SLU, HAV, Universeum i Göteborg mm. arbetar efter samma mål, dvs bevara och utveckla flodkräftbestånden. Varför då inte tillsammans göra detta? Vi vet efter många års erfarenhet vilken hotbild som föreligger mot flodkräftorna. Orsaken till varför flodkräftan är ”Akut hotad” i Sverige är INTE fisket utan att människor illegalt flyttar signalkräftor (som alltid är bärare av kräftpest) mellan olika vattensystem. T ex kan vi se att de fria fiskat i Vättern har varit förödande för flodkräftorna i Värmland. Människor har tagit med sig 100 000-tals signalkräftor bara från Vättern under senaste 10 års perioden och spridit dem till olika vattendrag i Sverige, på så sätt sprids en löpeld av kräftpest över landet som även permanenteras. T ex vet jag att vid ett tillfälle har en person fraktat 8 000 stycken signalkräftor från Vättern, utan tillstånd från Länsstyrelsen, och planterat ut dem i Mellan Fryken i Värmland. Detta har medfört att personer därefter i sin tur har flyttat signalkräftor från Mellan Fryken till angränsande vatten som har (numera har haft) goda flodkräftbestånd. Detta pågår kontinuerligt runt omkring i Sverige. Orsakerna till varför människor illegalt flyttar signalkräftor grundar sig på en mängd olika felaktiga myter om signalkräftans förträfflighet, besök kräftmytkrossaren www.krafta.nu för mer information.

För att vi skall lyckas hindra flodkräftan från att på sikt ”utrotas” måste vi tillsammans föra fram rätt budskap om varför flodkräftan är den situation den är idag. Vi har inte råd att föra ut felaktiga uppgifter till den breda allmänheten, framförallt inte från en sådan stor organisation ni är och den tyngd ni utgör. Låt oss tillsammans föra ut rätt budskap.

Återigen hänvisar jag till vår hemsida www.astacus.org och vår nya kräftblogg www.kräftbloggaren.se för information om flodkräftor.

Ett reportage om flodkräftor och om orsakerna till varför den är ”Akut hotad” i Sverige (och övriga Europa) i er tidning vore önskvärt, hoppas att ni finner ett intresse i detta. Flodkräftor är en art som människor verkligen tar till sig och kan agera som inkörsport till naturvårdsfrågor som berör vatten.

Återigen står jag till förfogande om ni har frågor om flodkräftorna.

Mvh och trevlig helg

Tomas Jansson – Hushållningssällskapet i Värmland"

onsdag 30 november 2011

WWF Fiskeguide har återigen inte förstått hotbilden mot flodkräftan!

Återigen har WWF placerat flodkräftan på "rött ljus". Detta betyder att WWF avråder konsumtion av dess arter. Motiveringen är enligt följande" Undvik dessa fiskar helt. De kommer från överfiskade bestånd och/eller är fångade eller odlade på ett sätt som skadar andra marina arter eller miljön".

Trots påtryckningar har WWF inte förstått att hotbilden mot flodkräftorna inte är fisket. Detta är mycket olyckligt eftersom utgångspunkten är ju att man vill värna om de hotade arterna. Men då måste rätt fakta belysas. Hotbilden mot flodkräftorna är de människor som flyttar de pestbärande signalkräftorna mellan olika vattensystem olagligt, dvs utan tillstånd från Länsstyrelsen. ATT DETTA SKALL VARA SÅ SVÅRT ATT FATTA!!

Jag uppmanar alla fiskerättsägare som innehar den ädla arten Flodkräfta att fortsätta fiska flodkräftorna och tjäna pengar (om det är möjligt) eller njuta av denna ädla vara, utan dåligt samvete. Tvärtom så är fisket efter flodkräftorna en förutsättning för artens överlevnad på sikt.

På WWF:s hemsida kan ni ta del av Fiskeguiden.

tisdag 29 november 2011

Hur ordnar vi flodkräftans framtid i Öresjö?

Så lyder kvällens tema den 8 december vid ett möte/föredrag som riktas till framförallt fiskerättsägarna i Öresjö, Trollhättan.

Öresjö fvof vill i samband med bildandet av ”Kräftskötselområdet Öresjö” bjuda in till en kväll för diskussion om flodkräftans framtid i Öresjö i samarbete med Institutionen för akvatiska resurser SLU Drottningholm och Hushållningssällskapet Värmland. Vilka hot och möjligheter finns? I takt med den illegala utplanteringen med signalkräftor är vi på väg att utrota vår inhemska flodkräfta. Hur kan vi stoppa det? Hur bevarar vi flodkräftan och hur utvecklar vi Öresjös kräftfiske på bästa sätt? Kvällens program är enligt följande:

Har flodkräftan en framtid i Sverige?Lennart Edsman, kräftforskare vid Sötvattenslaboratoriet Drottningholm, Institutionen för akvatiska resurser, SLU Aqua

Fiskeriverkets/SLUs provfisken och genetiska studier i Öresjö 2006 – 2011.Lennart Edsman

Var, när och hur har det satts ut flodkräftor i Öresjö?

Genomgång ”Kräftskötselområdet Öresjö” och dess förvaltningsplan Tomas Jansson, Hushållningssällskapet i Värmland

Finns det intresse bland fvof eller andra organisationer med att arrangera möte/föredrag med liknande tema så kontakta gärna mig. Vi kan diskuttera ett möjligt upplägg. Möten/föredrag är ett mycket bra tillfälle att sprida kunskap om flodkräftor och hur man bevarar och utvcklar sina flodkräftbestånd.

fredag 25 november 2011

Kraftig minskning av fångster av signalkräftor i sjön Trekanten, Stockholm

Innan sänglampan släcktes igår kväll läste jag min sons medlemstidning för SportFiskarna "Svenskt Fiske". Upptäckte en liten notis om att fisket efter signalkräftorna i sjön Trekanten, belägen i Stockholm, var väldigt skral i år. Har nu lyckats hitta fångsresultat perioden 2008 - 2011. Sjön provfiskas årligen med 50 mjärder (48 mjärdar 2011). Resultatet är faktiskt skrämmande. 2008 fångades totalt 421 kräftor (8,4 kräftor/mjärde och natt), 2009 166 kräftor ( 3,3 kräftor/mjärde och natt), 2010 156 kräftor (3,1 kräftor/mjärde och natt) och för 2011 39 kräftor (0,8 kräftor/mjärde och natt). Av dessa 39 kräftor var endast 2 stycken < 10 cm.

Vanligtvis brukar storleksfördelningen vara tvärtom i sjöar dvs det finns mer små kräftor än stora kräftor.

Vad händer med signalkräftorna??

Alla har väl hört hur bra det är med signalkräftor! eller?

Finns det flera erfarenheter från från fisket efter signalkräftor ute i Sverige? Diskuttera gärna med mig!

tisdag 15 november 2011

Bra möte om flodkräftor i Falun

Fiskerättsägare från Ryggens fvof och Vällans fvof, Uno Skog från Länsstyrelsen, Claes Svedberg ordf. i Gimmens fvof och jag hade en helkväll i flodkräftans tecken vid Lilltorpet alldeles intill Stor Vällans strand. Under fyra timmar pratade vi om flodkräftor. Bo Stintzing ordf. Vällans fvof och Lars Samuelsson ordf. Ryggens fvof berättade om deras situation och om flodkräftornas utveckling och en nulägesbeskrivning. Claes Svedberg berättade om deras arbete och erfarenheter med att bilda kräftskötselområde och vilken nytta de har haft av förvaltningsplanen när de sökte och beviljades 300 000:- i LONA-medel för bl.a. återintroduktion av flodkräftor i sjön Gimmen. Uno Skog redogjorde vilka möjligheter det finns att söka medel för olika åtgärder för att bevara och utveckla flodkräftor i ett fvof. Medan jag redogjorde om varför flodkräftor är ”Akut hotade”, vad är ett kräftskötselområde är, hur man bildar ett och vilken nytta fiskerättsägare och fvof har av en sådan samt om flodkräftans biologi.

Båda Vällans fvof och Ryggens fvof ställde sig mycket positiva till att bilda kräftskötselområden med syftet att bevara, återintroducera och utveckla fiskbara flodkräftbestånd. Nästa steg är att jag skickar in en ansökan till Länsstyrelsen för att söka medel för att omsätta idéerna i praktiken.

fredag 11 november 2011

Möte om flodkräftor i Falun

Måndag den 14 nov skall Vällans fvof, Ryggens fvof, Länsstyrelsen i Dalarna, Claes Svefberg från Gimmens fvof och Hushållningssällskapet i Värmland träffas i Falun för att prata om vilka möjligheter vi har för att bilda kräftskötselområden, bevara och utveckla fiskbara flodkräftbestånd mm. Vi får hoppas på stort intresse och att det är starten på ett bra samarbete, syftet är förstås att se till att det blir så bra flodkräftbestånd som möjligt i dessa fvof.

måndag 7 november 2011

Romsättning i mina dammar




Den 15 september på gick parning i mina dammar se nedersta bilden

Den 2 november var rommsättningen färdig och rommen har stelnat och honorna vågar sig ut ur sina bohålor i dammen. På bilderna ser ni två olika honor med olika kvalité på rommen. Den mindre av honorna (den till vänser) är endast 7-8 cm men har ändå en fin "romklase" av bra kvalité under stjärten. Honan till höger har en del skadade romkorn. Honorna kommer att putsa, syresätta sin "romklase" under hela vintern och fram till mitten av juni då rommen kommer att kläckas

Nya artiklar om flodkräftor i Sundsvall Tidning och Dagbladet

Artikel från Dagbladet "Kräftkontrol.." http://dagbladet.se/nyheter/ange/1.4054270-kraftkontroll

Artiklar från Sundsvall Tidning:
"Ljungan - ett unikt exempel på återinplantering"
http://st.nu/medelpad/ange/1.4064633-ljungan-ett-unikt-exempel-pa-aterinplantering

"Flodkräftan går bakåt i länet"
http://st.nu/medelpad/1.4064624-flodkraftan-gar-bakat-i-lanet

fredag 28 oktober 2011

Nya illegala utplanteringar med signalkräftor i Norge!

Nu har de konstaterats högt upp i Norge i närheten av Trondheim,
läs artikeln från NINA "Krepsepestbærende signalkreps i Sør-Trønderlag"

http://www.nina.no/Aktuelt/Artikkel/tabid/945/ArticleId/1605/Krepsepestbaerende-signalkreps-i-Sor-Tronderlag.aspx

torsdag 27 oktober 2011

Informationssamarbete med Universeum i Göteborg ang flodkräftor

Ett informationssamarbete om flodkräftor har inletts mellan Hushållningssällskapet i Värmland och Universeum i Göteborg. En utställning med akvarium kommer att anläggas med den "Akut Hotade" flodkräftan samt informationsmaterial kommer att tas fram. Stora modeller med flodkräftor håller just nu på att tillverkas och planer och riktlinjer finslipas inför utställningen. Pengar kommer att samlas in som t.ex. kan delfinansiera olika utsättningsprojekt med flodkräftor. Detta kommer att bli ett mycket bra tillfälle att sprida information till den breda allmänheten om varför flodkräftan är akut hotad samt hur man kan agera för att hindra spridning av kräftpest och utveckla flodkräftbestånden i Sverige.

Första pestutbrottet i Västerbotten och det nordligaste i Sverige

Umeälven har blivit drabbad av kräftpest, det är det nordligaste pestutbrottet som konstaterats i Sverige. Vi kan ännu bara "gissa" hur smittan kom dit, men inte har den kommit dit av sig själv. Provfisken kommer att genomföras till somaren och man kan ana vilken art man hittar då!! Läs mer om utbrottet på Länsstyrelsen i Västerbottens hemsida via länken nedan.

http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/Sv/nyheter/2011/pressmeddelanden-2011/Pages/kraftpest-i-umealven.aspx

torsdag 20 oktober 2011

Föredrag om flodkräftor för Rådanesjöns fvof

Ikväll blir det kräftprat hos Rådanesjöns fvof, Färgelanda. De har blivit drabbade av kräftpest men tar nu krafttag för att återskapa flokräftan

Nytt informationsmaterial om flodkräftor


Nu har vi, Hushållningssällskapet i Värmland producerat nytt informationsmaterial om flodkräftor. Skyltarna kan med fördel plastas in och placeras i anslutning till sjöar och vattendrag. Informationsmateriaelt finns tillgänglig på vår hemsida www.astacus.org och kan laddas ned. Den som vill kan få den inplastad och hemskickad kostnadsfritt.

Två nya kräftskötselområden bildade i Dalsland

Kesnacken fvof och Askesjö fvof har bildat var sitt kräftskötselområde. På www.astacus.org finns resp. kräftskötselområde med en förvaltningsplan för flodkräftbestånden att ladda ned.

onsdag 5 oktober 2011

Nya uppgifter om illegala utplanteringar med signalkräftor i Värmland

Två nya illegala utplnateringar har inrapporterats. Vattendraget mellan Vålungen och Eldan, Säffle kommun vid Sillingsfors har blivit drabbat av en av en illegal utplantering av signalkräftor. Någon "idiot" har flyttat signalkräftor och lagt i en damm uppströms en kraftstation. En stor signalkräfta hade fastnat och dött i ett turbinintag. Uppströms i systemet har ett 3-årig projekt nyligen genomförts med att att plantera ut flodkräftor. Projektet har skett i samarbete mellan Långseruds fvof, Länsstyrelsen i Värmland och Hushållningssällskapet. Det positiva i detta fall är att det skiljer två dammar mellan kraftstationen och sjön Vålungen. Signalkräftor kan därmed inte av egen kraft sprida sig uppströms i systemet utan männskilg hjälp. Förhoppningsvis har inte detta skett.
Det andra vattnet finns i Storfors kommun,Östra Värmland. De östra delarna av Värmland är redan hårt drabbad av illegal utplanteringar med signalkräftor.
Tips om illegala utplanteringar med signalkräftor mottages tacksamt. För att bevara och utveckla flodkräftbestånden MÅSTE vi veta var signalkräftor befinner sig.

tisdag 27 september 2011

Uppgifter om nedgångar i ett signalkräftbestånd i Västmanland

Har via en intressant e-post fått in ytterliggare uppgifter om negångar i ett signalkräftfbestånd, denna gång en sjö i Västmanland.I den aktuella sjön har man under de senaste 10 åren snittat ca 10 kräftor/mjärde och upptagning. I år har snittat legat runt 3 kräftor/mjärde och upptagning. Noteringar uppgiftslämnaren gjorde var att många av mjärdarna var tomma samtidigt som det i flera av mjärdarna fortfarande hade ca 10 kräftor/per mjärde och upptagning. Sammantaget var det en 70% nedgång från en säsong till en annan. Enligt uppgiftslämnaren har ytterliggare två angränsande sjöar uppvisat samma mönster med tydliga nedgångar i signalkräftbeståndet.
Flera som har erfarenheter från årets fiske, både positiva och negativa?

måndag 26 september 2011

Provfisket i Fjällsjön, Eda kommun


Problemet denna gång var att få tillräckligt med signalkräftor. Flodkräftorna var det inga problem med att få 25 stycken (förövrigt stora) som krävdes för undersökningarna. Fisket skedde i den del av Fjällsjön som tidigare endast hade flodkräftor men vid senaste provfisket i augusti visade det sig att det förekommer signalkräftor även i denna del av sjön. Men det finns inte så mycket signalkräftor som jag först trodde. MEN det syns tydligt var man "flyttat" signalkräftor från de södra delarna av sjön, till den norra. På en begränsad yta utanför en "båtplats" förekommer de på en sträcka av ca 50 m. På resp. sida av "båtplatsen" fick jag endast flodkräftor. Signalkräftorna har därmed inte spridit sig till denna del av sjön av egen kraft utan någon person har flyttat dem hit.I flera av mjärdarna utanför "båtplatsen" fick jag både flod- och signalkräftor. Flodkräftorna var betydlligt större jmf. med signalkräftorna. Sammantaget är 25 flodkräftor och 14 signalkräftor inspritade för vidare leverens till SLU, Sötvattenslaboratoriet i Drottningholm. Återkommer med resultaten när dessa är färdiga.

torsdag 22 september 2011

Insamling av kräftor i Fjällsjön, Eda kommun

Idag blir det ett återbesök i Fjällsjön, Eda kommun. Dvs den sjö som hyser ett blandbestånd med flod- och signalkräftor. Tillsammans med SLU, sötvattenslaboratoriet Drottningholm och Lennart Edsman i samarbete med Veterinärmedicinska institutet i Oslo skall det samlas in kräftor av båda arter för analyser av förekosmt av kräftpest mm. Nu börjar det bli sent på året med snabbt sjunkande vattentemperaturer vilken kan påveka kräftornas vilja att fångas i mjärdar. Nu är det parningstider, kräftor har därmed annat att tänka på än att äta mört. Resultaten lär dröja ett tag men det kommer onekligen att bli spännande att ta del av resultatet.

onsdag 21 september 2011

Film om kräftans parning

Inte är det många som får möjligheten att "tjuvtitta" på kräftparning, som pågår under september-oktober. Gå in på Kräftmytkrossaren www.krafta.nu, klicka på myter och på myt 7 och vidare på fördjupning så spelas en film om hur kräftor går till väga vid parning.
När ni ända är inne på Kräftmytkrossaren måste ni passa på att avliva en massa myter om kräftor

Kraftig nedgång i en signalkräftsjö i Borlänge kommun

Har fått in uppgifter om en sjö i Dalarna med kraftiga nedgånger i signalkräftbeståndet. Sjön hade fram tills slutet av 1960-talet ett mycket bra bestånd med flodkräftor. Flodkräftbeståndet minskade drastiskt under 1970-talet och och fortsatte så fram till mitten av 1980-talet.Orsaken till nedgången av flodkräftorna är oklart, en förklaring kan vara försurningsproblem. Det fanns, enligt uppgift, ett bestånd med flodkräftor kvar när det 1987 planterades ut signalkräftor ut i sjön. Utplanteringen lyckades, under mitten av 1990-talet hade beståndet utvecklats väl. Toppen på beståndsutvecklingen var under 2001-2002. Tätheter på 30-35 kräftor per mjärde var normalt. Kräftorna var även storvuxna, man hade 12 cm som minimått. På 1000 kräftor fick man ca 300 kräftor >12 cm. Sjön är näringsrik, numera på gränsen till att ha övergödningsproblem.
Efter 2002 påbörjades en sakta negång fram tills 2010, forfarande fick man ibland 10-20 kräftor per mjärde men det var stor skillnad jmf med 2001-2002. Men 2011 skedde det en markant nedgång, i år snittade man 2 signalkräftor per mjärde och natt. På en sträcka fick man 400-500 kräftor 2010 medan man 2011 endast fick 60 kräftor på samma sträcka. Vad har hänt? Detta fenomen händer i allt fler sjöar med signalkräftor utan att man kan förklara det på ett vettigt sätt.
Mycket troligt är kräftpesten med som en orsak till de kraftiga nedgångarna men jmf med flodkräftor dör inte hela beståndet. I detta fall "försvann" uppskattningsvis 75 - 80% av beståndet mellan 2010 och 2011.
Är det någon som har haft liknande problem i sina kräftsjöar, både när det gäller flod- och signalkräftor?

Kommunal förvaltningsplan för "Edelkreps", Norges första

Ta del av ett kommunalt föredömme, Norges första kommunala förvaltningsplan för "Edelkreps". Aurskog – Høland kommune, vilket är en gränskommun till Årjängs kommun, har tagit fram en informativ plan för hur kommunen skall verka för förvaltningen av flodkräftorna inom kommunen. Önsketänket vore att alla kommuner skulle ha en förvaltningsplan för sina flodkräftbestånd som är antagna i kommunfullmäktige. Ta del av "Forvaltningsplan for Edelkreps (Astacus astacus)" Aurskog – Høland kommune via www.astacus.org

tisdag 20 september 2011

Hur mäter man kräftor?


Många gånger hör man olika historier om stora kräftor, vissa över 30 cm stora! Hur stor en kräfta är beror förstås på hur man mäter. På bilden kan du se hur man mäter en kräfta. Mellan ögonen finns en "tagg", mellan denna tagg och den mittersta fliken på stjärten mäter man en kräftas längd. Det är ovanligt att de blir större än 17 cm. Mitt "personbästa" är en flodkräfta på 15, 4 cm. Bara själva klon var 10 cm (leden ej inräknat). Finns någon som kan "bräcka" detta, gärna med bildbevis?

Fiskutsättningar - ett stort hot mot flodkräftbestånd!!

De flesta känner till att kräftpest kan spridas via fuktiga redskap, båtar, kanoter mm. Detta är dock en mycket teoretisk spridningsväg. Kräftpestens sporer kan överleva i fuktig miljö under några dygn, det krävs dock x antal sporer för att smitta ned ett annat vatten eller t.o.m en flodkräfta. När en fiskutsättning sker släpps ofta 2-5 m2 med vatten ut i den nya lokalen. Detta medför att det är en mycket stor risk för spridning av smittat vatten dvs det finns sporer av kräftpesten i vattentanken med fisk. Det är en rejäl skillnad mellan ett fuktigt redskap eller en badbyxa och 2-5 m2 med vatten!
När kan en fiskodlare garantera att det inte förekommer smittat vatten i tanken med utsättningsfisk? Vet en fiskodlare om det förekommer signalkräftor i anslutning till sin fiskodling? Ifjol planterades Regnbåge i damm för ett Put & Take fiske. I dammen fanns flodkräftor, idag är dessa flodkräftor borta. Högst troligt blev dammen drabbat av pest och att den kom dit via fiskutsättningen. Det finns flera fiskodlingar som tar sitt vatten från sjöar med signalkräftor t ex fiskodlingen i Brattfors, Filipstads kommun, som är en kompensationsanläggning för bl.a Klarälvlax-öring samt Gullspångslax-öring och som drivs av Fortum.
Om ni har ett bestånd med flodkräftor i er sjö/vattendrag och funderar på att plantera ut fisk bör ni noga överväga detta. Är ni minsta osäker på om fiskodlaren kan garantera att det inte förekommer sporer efter kräftpesten i fisksodlingen bör ni avstå fiskutsättningen.

Illegal utplantering av signalkräftor i Örsjö, Melleruds kommun

Nu är det konstaterat, att det förekommer signalkräftor i Örsjö, Melleruds kommun. Misstankarna har funnits under en längre tid. Ett pestutbrott gick genom vattensystemet mellan 2003-2006 upp till Bäckefors. Nu vet vi orsaken till pestutbrottet.
Det olyckliga är att fiskerättsägare uppströms Örsjö i samarbete med Länsstyrelsen i V.a Götaland har genomfört återintroduktion av flodkräftor i systemt. Men än så länge är inte loppet kört på långa vägar. Det finns flera vandringshinder som separerar de olika arterna. Förhoppningsvis skall vi inom kort ha ett informationsmöte i området med berörda fiskerättsägare för att informera om läget och lägga upp strategier.
Dalsland är ännu förskonat mot illegla utplanteringar med signalkräftor, detta var den 12:e enligt vad jag känner till. Någon som vet mer?

Provfiske i Stora Le


Årets provfiske är klart. Ovädret fick väntas ut vilket var ett mycket bra beslut. Stora Le har just nu ett mycket högt vattenstånd men provfisket genomfördes utan störningar. Under 6 år har vi följt signalkräftans naturliga spridning i Stora Le, vid Nössemark. Hittils har vi ansett att signalkräftorna av egen kraft sprider sig norrut i sjön. Mellan 300 - 500 m/år förflyttar sig signalkräftorna längs med strandkanten, oftast är det större hanar som är först på plats. Om signalkräftorna skulle förflytta sig naturlig 300 - 500 m/år skulle det dröja ca 25 år innan signalkräftorna skulle nå Norge (en del av Stora Le går in i Norge). Men det gick fortare än så, någon person har redan ILLEGALT flyttat signalkräftor till Stora Le i Norge. Spridningshastigheten går sakta utan mänsklig påverkan.

Årets fiske resulterade i att vi inte kunde hitta en "front" med signalkräftor. Altså bör någon person flyttat signalkräftor till den lokal vi provfiskade, därmed kan vi inte längre följa en naturlig spridning av signalkräftor i sjön. Jag har ännu inte sammanställt resultatet men liksom fjolåret dominerades fångsten av små signalkräftor. Uppskattningsvis 90% var i storleksintervallet 75 - 90 mm samt att det var betydligt ojämnare fångster i år jämfört med fjolåret.

torsdag 15 september 2011

Uppgifter om mycket bra fångster i ett vattendrag i Dalsland, ett stenkast från en signalkräftsjö

Har fått in uppgifter på mycket goda fångster i ett mindre vattendrag där fiskerättsägarna själva är överraskade av flodkräftans utveckling (har varit påverkad av försurningen tidigare). Ibland blir man fundersam över att folk ofta inte tror att flodkräftor kan utvecklas till väldigt höga tätheter på kort tid. Man har ju alltid hört att det är signalkräftor som växer så fort??

På en liten sträcka med en handfull mjärdar plockar man upp 150 fina flodkräftor vilket var en rejäl ökning från fjolårets fångst. Vilken art har snabbast utveckling??
En konstant fara för detta vattendrag är att den mynnar i en sjö med signalkräftor, det finns dock ännu inte signalkräftor vid åns mynning. Men det har fungerat i ca 20 år och att det fungerat så bra är att ingen idiot till människa har fått för sig att flytta signalkräftora från sjön till det aktuella vattendraget.

För en kräftodlare märks det att det är höst när parningen börjar


Nu har parningen börjat i mina dammar. En "påsättning" har gjorts i fångenskap! Jag brukar ha plastmjärdar ute i mina dammar under längre perioder där kräftor av någon anledning gärna vill gå in i. Trots att jag inte betar dem. Detta är ett bra så att övervaka kräftorna i dammarna i samband med skalbyten, parning mm.
Nu har parningen börjat. Det mycket regnandet har kylt ned vattnet till under 15 grader och då triggas parningen igång. Igår kväll lyfte jag upp en mjärde med en hane och en hona. Och det visade sig att honan var parad. Kolla in bilden.

tisdag 13 september 2011

Vad har hänt i Halmsjön? tidigare känd som Sveriges bästa signalkräftsjö

Har fått in lite färska uppgifter från SLU, Sötvattenslaboratoriet Drottningholm.
Halmsjön, en gång i tiden känd som Sveriges bästa signalkräftsjö. Som mest tog man upp 60 000 signalkräftor (i olika storlekar) per år. Årets fiske gav 22 signalkräftor på 50 mjärdar!!

Träsksjön var den första sjö i Europa där man planterade ut signalkräftor 1960. Som bäst fick man 500-600 kräftor på 50 mjärdar under en natt. Årets fiske gav 4 signalkräftor på 50 mjärdar!!

Var är alla signalkräftor? Varför vill vissa människor illegalt plantera ut och sprida dessa djur i våra vatten när resultatet blir så här?

måndag 12 september 2011

Dags för det årliga provfisket i Stora Le, Dalsland


Nu är det dags för det årliga provfisket i Stora Le, Dalsland. Där har vi följt en illegal utplantering med signalkräftor sedan 2004. Vi följer signalkräftans naturliga spridning i Stora Le. Oftast är människor involverade i signalkräftans spridning inom en sjö/vattendrag, men i detta fall följer vi en naturlig spridning. Nu avvaktar vi värderrapporter, det skall bli blåsigt i morgon, vilket inte är kul eller enkelt när man är ute på denna stora sjö.

Provfiske i Dalsland


Förra veckan provfiskades två sjöar i Bengtsfors kommun. Tur med vädret hade vi inte, regn och blåst bidrog till två blöta kvällar. Men resultat fick vi. Den ena sjön som gått igenom en stödutplantering under perioden 2002-2007 visade på förekomst av flodkräftor runt hela sjön, vilket var glädjande. Som mest fick vi 7 kräftor i en mjärde. Det tar några år innan beståndsutvecklingen tar fart på allvar, men det kan inte dröja länge förrän man är tillbaks till 1970-talets fångster. Allt ser mycket bra ut, framförallt med att det finns flodkräftor runt hela sjön.
Den andra sjön är en näringsfattig klarvattensjö som har mycket goda bottnar (biotoper) för kräftor. Resultatet blev ca 4 kräftor/natt och mjärde viilket är samma fångster som 2004 då ett provfiske genomfördes senast. Även i denna sjö finns kräftor i hela sjön, däremot har minken härjat ordentligt längs stränderna, skalrester efter kräftor finns lite överallt. Storleken på kräftorna var däremot små, kräftor i storleken 8-9 cm dominerade fångsten. Sammantaget var det två nöjda provfiskerare som lämnade Begtsfors kommun denna gång.

måndag 5 september 2011

Värdefullt fiske efter flodkräftor i Noret. Vansbro kommun


Det årliga fisket i ån Noret, blir bara bättre och bättre och är faktiskt mycket värdefullt både som en tradition, ger härliga naturupplevelser och inte minst mycket värdefullt rent ekonomiskt. Boende i Dala-Järna socken får efter att löst ett fiskekort fiska flodkräftor under kontrollerade former med begränsat antal mjärdar och att man får ta upp 30 kräftor, resten släpps tillbaks. Arne Östlund räknade att ca 10 000 st flodkräftor fiskades upp totalt under en natt. Huvuddelen var stora kräftor. Räknar man att det går ca 20 st per kg ger detta ca 500 kg. Värdet på 1 kg flodkräftor uppskattas till ca 500:-/kg. Under en natt fångades flodkräftor till ett värde av ca 250 000 kr. Inte illa med tanke på att kräftorna var borta i slutet av 1990-talet. Att en illegal utplantering med signalkräftor är ett struntproblem kan väl avfärdas när man tar del av ovan nämnda siffror. Då avser dessa siffror endast fisket för i år och under en natt. Noret är ett värdefullt vattendrag!

Provfiske efter flodkräftor i Dalsland

Nu är vi klara med provfisken i Värmland och Dalarna. Återstår tre provfisken i Dalsland närmare bestämt i Bengtsfors kommun. Den första sjön är en uppföljning av ett större utplanterings projekt. Fvof, astacus projektet och länsstyrelsen satsade ca 300 000 kronor under ca 5 år. Blir väldigt spännande att se detta resultat. Den andra sjön avser uppföljning av tidigare provfisken,det senaste genomfördes 2002. Då hade sjön ett mycket bra bestånd med flodkräftor. Nu håller vi tummarna att vi inte regnar bort i morgon. Återkommer med resultat.

torsdag 1 september 2011

Provfiske i Gösjön, Vansbro kommun

Nu har vi provfiskat Gösjön med ca 100 mjärdar. Ingen signalkräfta fångades. Detta är ett praktexempel på vad illegala utplanteringar med signalkräftor ställer till med. För det första överlever inte signalkräftorna samtidigt som de slog ut ett väldigt bra bestånd med flodkräftor i sjöns utlopp, Gönan. Nu står man där med ett system som saknar kräftor. Det var nog inte detta personen ifråga tänkte när han/hon planterade ut signalkräftorna. En otroligt korkad och dyr handling som personen i fråga genomförde. Skall man räkna på värdet av de tusentals flodkräftor som dog i pestutbrottet, orsakat av den illegala utplanteringen, uppgår detta till 100 000-tals kronor troligen miljonbelopp.

tisdag 30 augusti 2011

Uppföljning av en illegal utplantering av signalkräftor i Gösjön, Vansbro kommun

Under onsdagskvällen skall det provfiskas i Gösjön inom Dala-Järna fvof. 2009 var flodkräftorna i Gösjöns utlopps, Gönann borta. Kräftpesten hade slagit till i detta vackra vattendrag. Ganska snart fick vi reda på orsaken till pestutbrottet, nämligen illegalt utplanterade signalkräftor i Gösjön. Arne Östlund har under två år följt utvecklngen och vet ver de fanns. Hittills i år har man inte fått någon signalkräfta. Nu skall vi undersöka sjön med ca 100 mjärdar för att se om de finns kvar eller var de är. En otrolig korkad illegal utplantering (vilket förövrigt alla illegala utplanterngar med singalkräftor är) med tanke på att kräftor inte trivs (framförallt inte signalkräftor) på dessa breddggrader samt att även Gönan med sitt dåvarande mycket goda flodkräftbestånd slogs ut. Återkommer med resultatet.

Rapport från provfisket i Hedemora, Dalarna

Tyvärr blev inte resultatet från provfiskena i två sjöar så bra som vi hoppades på. Den ena sjön har en hög näringsbelastning med en kraftig undervattenvegetation (se bild)som gör att hårdbottnar försvinner under en matta av organiskt material med stor risk syrgasbrist som följd. Detta medför att flodkräftorna söker sig och fångas strandnära på de stenbottnar som fortfarande finns kvar. Sjön är påverkad av en hög näringsbelastning från framförallt omgivande jordbruksmarker. Detta är ett stort problem för detta flodkräftbestånd.


Den andra sjön som provfiskades ligger avskillt i skogen utan direkt påverken av människor. Även denna sjö har haft en nedgång under 1970-1980-talet. Stödutplanteringar har genomförts 1997 och 2005. Resultatet blev att beståndet inte ökat men att flodkräftor finns runt hela sjön. Anledningen till varför inte beståndet vill ta fart är jättesvårt att säga. Det jag misstänker att sjön fått ta emot en kraftig sedimentation från intensivt skogsbrul under 1970-tal. Man ser tydligt lyttflyktig sedimentation på och mellan stenar på botten. Mjärden hamnar långt ned i dyn om den placeras på sådan botten. Det finns många olika faktorer som kan påverka ett kräftbesånd. Martin var till stor hjälp under provfisket.

fredag 26 augusti 2011

Flodkräftor i Värmland - av Bo Dagerstål

Ta del av Värmlänningar och hur de fiskar sina flodkräftor och vilka problemställningar som berör bevarandet och utvecklilngen av flodkräftbestånden.
Inslaget är ca två år gammalt, tyvärr har sjön som ingår i programmet mycket troligt drababts av kräftpest. Vid årets kräftpremiär var det tomt i mjärdarna, ingen hade märkt att kräftorna dött ut. Eftersom man inte hittat döda kräftor har man inte kunnat anayserat exakta dödsorsaken. Vi vet ännu inte hur smittan kom till sjön, troligen kommer man heller aldrig att få reda på detta. Se programmet:

http://svtplay.se/t/163990/flodkraftor_i_varmland

Reportage från Fjällsjön med ett bestånd av flod- och signalkräftor


Ett reportage från SVT Värmland om ett bestånd med flod- och signalkräftor. För ca 10år sedan planterade någon illegalt ut singnalkräfor i Fjällsjön, Eda kommun. Det man inte visste då var att flodkräftorna fanns kvar i sjön och beståndet var på väg att öka. Man trodde att dessa försvinnit i samband med försurningen under 1970-1980-talet. Men efter att kalkningen startade i mitten av 1980-talet är de vattenkemiska förutsättningarna tillbaka och därmed började en spillra av flodkräftbeståndet som överlevt sakta men säkert öka. Samtidigt som någon planterade ut signalkräftor i sjön. Detta är tyvärr ett vanligt fenomen. Man tror att det är flodkräftan som är orsaken till nedgången när det i själva verket är (i det här fallet) försurningen som var orsaken till flodkräftans kraftiga nedgång i Fjällsjön. Lösningen, trodde någon, var att plantera (illegalt) ut signalkräftor.
Se reportaget http://svtplay.se/v/2511872/flodkraftan_lever_trots_signalkraftan

måndag 22 augusti 2011

25 aug kl. 18.15 i SVT 1 "Flodkräftor i Värmland"

På torsdagskvällen den 25 augusti kan den som är intresserad av problematiken med att bevara och utveckla flodkräftbestånden i Svergie, ta del av detta via ett ca 30 min långt reportage från SVT1. Reportaget heter "Flodkräftor i Värmland" och sänds första gången kl. 18.15.

Provfiske efter flodkräftor i Dalarna

Under veckan kommer jag i samarbete med berörda fvof att provfiska två vatten i Hedemora kommun. I den ena sjön avser provfisket att följa flodkräftbestånds utveckling medan vi i den andra sjön skall följa upp en stödutsättning som genomfördes 2005.
Återkommer med en kort sammanfattning av resultaten.

Reportage från Sveriges största utplanteringsprojekt med Flodkräftor

Jenny Zimmerman är Sveriges förnärvarande enda doktorand på flodkräftor. Det är anmärkningsvärt att inte fler universitet arbeter med flodkräftor, med tanke på hur viktigt kräftor är för Sverige både när det gäller tradition/kultur, ekonomi och att det är en "Akut hotad" art. Hon jobbar vid Mittuniversitatet, Sundsvall/Härnösand, och är projektledare för Sveriges nu största pågående återintroduktionsprojekt med flodkräftor i Ljungan. Ta del av två reportage från TV4 och SVT.

http://www.nyheterna.se/tv?videoid=1913556
http://svtplay.se/v/2507548/mittnytt/kraftig_okning_av_ljungans_kraftstam?sb,k103321,1,f,-1

fredag 19 augusti 2011

Sportfiskets dag vid V.a Örten, Forshaga kommun

Den 20 aug mellan kl. 11.00 - 16.00 arrangeras Sportfiskets dag vid V:a Örten i Mölnbacka, Forshaga kommun. Man kan under dagen bl.a prova på olika sportfiskemetoder bl.a jerkbait, vertikalfiske och modernt mete. Jag och Eva Nillson, Hushållningssällskapet i Värmland kommer att vara på plats och prata om fiskevårdsplaner och om bevarandet och utvecklandet av flodkräftan. Sportfiskets dag anrodnas av Fiske för Framtiden i samverkan med Sportfiskeakademin och Västra Örtens fvof.

onsdag 17 augusti 2011

47.5 flodkräftor/bur och natt är helt ok!!

Jag har fått ta del av ett riktigt bra fiske efter flodkräftor i Norra Norrland. På 10 burar fick man 475 flodkräftor, man snittade altså 47,5 kräftor/bur och natt. Om det skulle gå 25 kräftor på 1 kg skulle detta fiske gett ca 19 kg på 10 mjärder under 1 natts fiske.
Även en muntlig rapport från Dalsland vittnar om en uppgång i tätherna för ett flodkräftbestånd i ett litet rinnande vatten. I år har man snittat på ca 15 flodkräftor/bur för att för några år sedan ha varit nere på låga nivåer, troligen orsakat av ett för hårt fiske.

En mycket spännande rapport om Flodkräftans nedgång och utplåning i ett vatten i Jönköpings län

Ta del av en mycket bra och informativ rapport om ett flodkräftbestånds utveckling i en sjö i Jönköpings län. Rapporten är gjord av Ekoll HB på uppdrag av Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Det är symbolikt att en nedgång av ett flodkräftbestånd oftas resulterar i en illegal utplantering av signalkräftor. Man tror att den enkla lösningen är att plantera ut (illegalt) signalkräftor. Därför ar det av mycket stor vikt att man snabbt arbetar för att utveckla fiskbara flodkräftbestånd i de sjöar och vattendrag de förekommer. Att fiska flodkräftor på ett bra bestånd är en mycket viktig förutsättning i bevarandet av flodkräftan i Sverige.

Ladda ned rapporten på följande länk: http://www.lansstyrelsen.se/jonkoping/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/2011/2011-02.pdf

Politik och miljö serverat på silverfat - Artikel från Expressen

Läs en artikel från Expressen om kräfor http://www.expressen.se/1.2518703
Fler artiklar kan läsas på www.astacus.org
Jag tar gärne emot tips om artiklar runt om i landet som vi kan sprida på bloggen.

måndag 15 augusti 2011

Möte mellan en Norsk "Arbeidgrupp fo edelkreps" och Lennart Edsmann, HAV och jag

Idag skall vi ha ett erfarenhetsutbyte i Örje mellan den Norska "Arbidsgruppen for edelkreps" och Lennart Edsman, HAV, Fd Fikseriverket och mig. Vi skall redogjöra för hur man nationellt arbetar för att bevara och utveckla flodkräftbestånden i Sverige samt hur man arbetar på lokal nivå i Dalsland, Dalarna och Värmland.
De Norska deltagarna representerar Fylkesmannen, Direktoratet for Naturforvaltningen, NINA, Oslos veterinärinstitut, Mattillsynet och Utmarksavdelningen i Östfold/Akershus

Kräftpest slog ut en återintroduktion av 140 000 flodkräftor i Bornsjön, Stockholm

Kräftpest slog ut en återintroduktion av 140 000 stycken flodkräftor i Bornsjön, en reservvattentäkt till Stockholm. Återigen är troligen orsaken illegal utplantering av signalkräftor. Hela projektet kostade 4 miljoner. Se inslaget. http://svtplay.se/v/2474572/kraftpest_slog_ut_140_000_kraftor

söndag 14 augusti 2011

Kräftskiva med egenproducerade flodkräftor



Under Lördagen blev jag sugen på lite flodkräftor, så jag gick helt enkelt till de egna dammarna och plockade upp 1 kg. De smakade himmelskt bra. De håller på med skalömsning i dammarna nu vilket medförde att de flesta var mjuka i skalet. Det blev ett standard kok med mycket grovsalt, lite socker och mycket dill. Det som jag är noga med när jag kokar kräftor är att göra ett snabbt första avkok. Kräftorna kokas i max 1 min i en kastrull med lite salt. Kräftorna blir svagt röda, under detta skede släpper en massa rester från kräftorna som är svårt att tvätta bort. Man kokar bort "dövatten" från kräftorna. Kvar i kastrullen blir ett brunt illaluktande vatten. När man ser och luktar på vattnet förstår man att man ofta mår dåligt dagen efter en kräftskiva. Nu börjar det riktiga koket, kräftorna flyttas över till en annan kastrullm med de rätta ingridienserna. Det är vanligt att kräftkok blir förstörda om inte kräftorna är ordentligt rena vid kokningen.

torsdag 11 augusti 2011

Flodkräftor och signalkräftor i samma sjö


Sedan ca 10 år tillbaks finns det flod och signalkräftor i Fjällsjön, Eda kommun.
Givetvis fanns flodkräftorna först, i en vik av sjön planterades signalkräftor illegalt. Vid dagens provfiske fick jag både flod signalkräftor i samma bur på flera lokaler runt sjön. Efter så många år borde flodkräftorna dött pga av kräftpest som signalkräftor bär på. Men ännu har inget hännt. Det finns inte mångasådana sjöar i Sverige. Fjällsjön är unik men det är en tidsfråga innan flodkräftorna dött ut.

onsdag 10 augusti 2011

Bra provfiskeresultat

.




Efter en riktigt blöt morgon är nu mjärdarna upptagna. Det är inte alltid motiverande att sätta sig i båten vid ett provfiske klockan 5.30 på morgonen i ösregn.
Resultat blev riktigt bra. Inga jätteresultat i antalet fångade kräftor men det blev 47 flodkräftor.De har däremot spridit sig bra, jag fick kräftor på en sträcka av ca 1 km. Under perioden 2006-2008 planterades 7 500 kräftyngel ut i tjärnet. Ynglen var ca 1,5 cm när de planterades ut. Den största fångade flodkräftan var 13,5 cm och flera var över 13 cm. På mindre än fem år har det varit en bra tillväxt.

En bifångst i en av mjärdarna, hur denna gädda lyckades tråckla sig in i buren har jag ingen aning om

tisdag 9 augusti 2011

Provfiske efter flodkräftor

Nu är 55 mjärdar ilagda i ett tjärn i Eda kommun. Provfisket skall utvärdera
en återintoduktion av yngel som påbörjades för ca 5 år sedan. Att det finns flodkräftor har jag
redan sett, stora oxå. Blir spännande att se resultatet i morgon.

måndag 8 augusti 2011

Reportage om flodkräftor från TV4 Värmland

Inte för att jag har ett skriande behov av att framhäva mig i TV men budskapet i reportaget är det viktigaste. Gå in på länken för att se reportaget.

http://www.nyheterna.se/tv?videoid=1855756&treeId=505021801

onsdag 3 augusti 2011

Ett år med flodkräftan

I kväll blir det "kräftshow" i Långseruds bygdegård kl. 18.00. Ett kräftföredrag om livet för en flodkräfta under 1 år samt flodkräftans hot och möjligheter kommer att genomföras i samarbete mellan fiskevårdsföreningarna Aspen, Stora Bör, Västra Långserud och Hushållningssällskapet i Värmland.

Nedgångar av signalkräftbeståndet i Vättern

Nu är kräftorna i media i hela Sverige. Igår kunde vi ta del, via ett radioinslag på Dagens Eko, av att det skett rejäla nedgångar i beståndet med signalkräftor i Vättern. Detta har nu pågott under flera år. Nedgångar har även skett i Hjälmaren. Man tror att det beror på de senaste kalla vintrarna. Om så är fallet indikerar detta på att signalkräftor inte är nämnvärt anpassade till de Svenska förhållandena, framförallt inte i mellersta och norra Sverige. Att signalkräftor skulle trivas i kallare vatten kan därmed avfärdas. Återigen kommer tecken på att vi skall värna om våra inhemska flodkräftor som är anpassde till Svenska förhållanden. De har trots allt funnits hos oss sedan senaste isstiden.


Vättern är den sjö som huvudsakligen stått för utsättningsmaterialet för de illegala utplanteringar som skett i framförallt Värmland och Dalsland

Om det finns fler iaktagelser vad gäller upp- eller nedgångar i signalkräftbestånd mottages informationen tacksamt.

För de som inte vet skillanden på våra två arter visar bilden en flodkräfta till vänster och en signalkräfta till höger

måndag 1 augusti 2011

Slut på semestern - Det betyder att det är "Kräfttider"

Semestern är slut och nu går vi in i kräfttider dvs Augusti, vilket märks på att telefonen går varm både från media och intresserade prívatpersoner samt antalet besökande på vår hemsida. I morgon kommer t ex TV4 Värmland och gör ett reportage om kräftsituationen i Värmland, hemma hos mig vid dammarna.

Första dagen efter semestern kommer en rapport om illegal utplantering av signalkräftor i ett vattendrag Gräsmark, Sunne kommun och i ett vattendrag Dala-Järna, Vansbro kommun. Men det är absolut inte enbart negativa uppgifter som ramlar in utan det är har även kommit in rapporter på en ny sjö i Värmland med förekomst av flodkräftor och goda fångster av flodkräfta.

Nu går vi in i ett intensivt skede med provfisken mm. T ex har jag beställt 20 kilo betesfisk idag. Jag kommer kontinuerligt lägga ut information om vad som händer inom "kräftfronten".

onsdag 29 juni 2011

Semestertider

Nu har äntligen semestern kommit. Kommer att gå ner i sparlåga och ladda batterierna inför kräftmånaderna augusti och septemper, då kommer det att provfiskas på flera håll i Dalarna, Värmland och Dalsland. Bloggen kommer även den att gå på sparlåga om det inte inträffar det något spännande under semestern. Då återkommer jag direkt.

Trevlig kräftsommar
Tomas

onsdag 22 juni 2011

Det var bättre förr - stämmer inte alltid!

En trevlig rapport från Dalarna. Fiskrättsägare har fått problem som de ville få klarhet i!!
Fiskerättsägarna vid ett vattendrag delar ut 100 "fiskelotter" längs vattendraget där man får fiska kräftor under en kväll i augusti. De får ha 5 mjärder/lott och man får ta med sig max 30 flodkräftor/lott med ett minimått på 10 cm. Nu undrar man om det är ok att öka antalet kräftor från 30 till 40 kräftor per lott, eftersom man får "hyfsat" med kräftor. Nu är den saken att med"hysat" menar de att vid flera av lotterna så snittar man 200 kräftor/5 mjärdar, vilket ger 40 kräftor per mjärde och natt, och då är kräftorna stora. Till saken hör att vattendraget blev drabbat av kräftpest 1994-1995. 1997-1998 startades en storskalig återintroduktion av flodkräftor, vilket uppenbarligen gett ett mycket gott resultat.
Enligt en fiskerättsägare är det nu bättre än det nånsisn varit - i det här fallet stämmer inte - Det var bättre förr.

Nyhetbrev -Astacus bevara och utveckla flodkräftbestånde i Sverige

Nu har det första Nyhetsbrevet för flodkräftor skickats till ca 300 fiskevårdsområdesföreningar i Dalsland, Värmland och Dalarna samt ill kommuner, Länsstyrelser, Naturvårdsverket och Fiskeriverket. I Nyhetsbrevet har vi bl.a skickat ut en enkät och en vädjan om att dokumentera det kommande kräftfisket. Förhoppningen är att enkäten skall vara en vägledande beskrivning av kräftans beståndsutveckling för 2011. Ta del av Nyhetsbrev och enkät på http://www.astacus.org/.

onsdag 15 juni 2011

Uppgradering av två kräftskötselområden








Jobbar med att uppgradera två kräftskötselområden i Bengtsfors kommun, Askesjö och Kesnacken. Beräknas vara klar inom kort. Ev. skall jag provfiska några av vattnen inom områdena under hösten. Först måste man ju ha tillstånd från fvof och fiskrättagaren. Under ca 10 år har utplanteringar av kräftyngel skett vilket det nu är dags att följa upp - spännande. Kräftynglen är ca 1,5 cm vid leverans som sker under juni-juli, redan efter första sommaren har de vuxit till 2-3 cm

måndag 13 juni 2011

Parasit på kräftor

Har nyss pratat med en kräftodlare som informerats om en kollega i södra Sverige vilket drabbadts av uppskattningsvis en 90 % minskning av flodkräftorna i hans dammar, högst troligt orsakat av parasiten Psorospermiun haecklei. Dödligheten gick förhållandevis snabbt och pågick under framförallt april-maj. Jag har själv noterat hög dödlighet i naturvatten med starka betånd med flodkräftor just under denna period, dvs i samband med att vattentemperaturen når 10-13 grader. Om ni vill läsa mer om parasiten kan man gå in på www.astacus.org och ladda hem en pdf under fliken Fakta Kräftor och sedan klickar ni på "Flodkräftans biologi". Inom kort kommer jag attlägga ut mer information om kräftors sjukdommar.
Någon mer som blivit drabbad av oförklarig hög dödlighet på sina kräftbestånd?

fredag 10 juni 2011

Uppstart av kräftbloggen



Hushållningssällskapet i Värmland drev under 2000-2007 Astacus-projektet i Värmland och Dalsland som ett Interreg-projekt. Projektet upphörde vid årsskiftet 2007-2008. Syftet med projektet var att bevara och utveckla bestånden med flodkräftor och att fiskerättsägare skall kunna fortsätta fiska flodkräftor på bra och stabila flodkräftbestånd i framtiden.



Den huvudsakliga uppgiften för Astacus-projektet var att stoppa den illegala utplanteringen med signalkräftor och därmed hindra spridningen av kräftpest. Det största verktyget för att lyckas med detta är – information.






Sedan 2008 har vi på HS i Värmland fortsatt arbetet med att vidareutveckla i Astacusprojektet men i mindre omfattning. Årligen söker vi medel från Naturvårdsverket, Länsstyrelser och Fiskeriverket för att kunna driva vidare arbetet med att bevara och utveckla flodkräftbestånden i Sverige. Jag agerar huvudsakligen i Värmland, Dalsland, Dalarna och även i Västmalnand. För att få mer information om projektet kan ni gå in på http://www.astacus.org/






Syftet med Kräftbloggen är att skapa ett diskussionsforum för att belysa flodkräftans situation och ge en nulägesbeskrinvning över hur arbetet med flodkräftorna fortskrider. Mer än gärna tar jeg emot synpunkter och information om postiva och negativa händelser som rör både flod-och signalkräftor.






Jag kommer kontinuerligt lägga in uppgifter och rön som jag stöter på. T ex idag fick jag en rapport från sjön Foxen, Årjängs kommun om att någon (människa) spridit de illegalt utplanterade signalkräftorna i Foxen, till områden runt Västra Fågelvik. Skall man jobba med att bevara och utveckla flodkräftbestånden måste man veta var signalkräftorna finns.






Vår hemsida (se ovan) utgör en källa för kunnskapsinhämtning, där hittar man rapporter, artiklar mm som berör de båda kräftarterna vi har i Sverige.



Återkommer så snart som möjligt när jag blir mer varm i kläderna i konsten att blogga på ett vettigt sätt.






tisdag 7 juni 2011

Nu startar vi denna unika kräftblogg där vi kommer att prata om kräftfrågor i olika avseende med fokus på flodkräftans framtid.